2B arazisi orman niteliğinde olmayan alanlara denmekte olup, arsa ve bölgenin kişiye ait olup orman haricinde bulunmaktadır. 2B ismi ise orman yasalarının 2. maddesi ve B fıkrası olduğundan dolayıdır Kadastro vasıtasıyla orman sınırlarından çıkarılan 2B arazileri kazanımı geri olmayan arazi durumunda olmaları sebebiyle önemsiz görülmektedir. Türkiye’de yaklaşık olarak 473 bin hektardan fazla 2B arazi yer almaktadır.
2B Arazisi Nedir? : orman niteliğinde olmayan alanlara denmekte olup, arsa ve bölgenin kişiye ait olup orman haricinde bulunmaktadır. 2B ismi ise orman yasalarının 2. maddesi ve B fıkrası olduğundan dolayıdır Kadastro vasıtasıyla orman sınırlarından çıkarılan 2B arazileri kazanımı geri olmayan arazi durumunda olmaları sebebiyle önemsiz görülmektedir. Türkiye’de yaklaşık olarak 473 bin hektardan fazla 2B arazi yer almaktadır.
Her ne kadar önemsiz gibi görülse de bunların üzerine elektrik, su, doğal gaz tarzında çok sayıda alt yapı inşa edilmiş olup yapılmaya da devam edilmektedir. Dağlık alanlarda olmamakla beraber arazilerin çoğu İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerdedir. Ek olarak arazilerin üstünde zeytinlikler, narenciyeler, farklı meyve ve sebzeler gibi farklı bölgeler ve otlak yerlerinden meydana gelmektedir.
Bunun yanı sıra 2B arazileri satışı 2009 senesine kadar yasaklanmıştır. 2009 ardından ise satışlarına yeniden onay verilmiştir. 2011 senesinde konuyla alakalı hak sahibi olabilecekleri yürürlük tanınmıştır. Arazi işlemleri zamanında gerçekleştirilmez, belgelendirilmese devlet el koyması gereklidir. Ayrıca 2011 öncesinde satı nalan bireyler de bedelini gerekli yerlere ödediğine ilişkin belgeyle müracaat etmelidir. Herhangi dava konusu olmayan 2B arazilerine hak sahibi olabilmektedir. Yasa meydana getirilirken 6 ay içinde başvurmaları halinde hak sahibi olunabilmektedir.
Bunun yanı sıra 2B arazi başvuru ücreti de yine bulunmaktadır. Bu komşu sınır ve belediye içerisinde bulunması ya da dışında olması hallerine göre değişmektedir.
2B Arazisi Nedir?
2B arazi, orman niteliği olmayan alanlara verilen bir isimdir. Arsa ve bölgenin kişiye ait olup, orman dışında kalan yerdir. Terim, anlamını orman yasasının “2. maddesi” ve “B fıkrası” olduğu için almıştır. Kadastro vasıtasıyla orman sınırlarından çıkarılan 2B arazileri kazanımı geri olmayan . Arazi durumunda olduğu için önemsiz olarak görülmektedir. Ne var ki Türkiye’de yaklaşık olarak 473 bin hektar üzerinde 2B arazi vardır.
2B Arazisi Başvuru Ücretli
2B arazi hak sahiplerine direkt olarak satılmaktadır. Arazi bedeli yüzde 70 oranında belirlenmekte olup, komşu sınır ve belediyelerin içerisinde bulunanlar 2000 dışında yer alanlar ise 1000 TL şeklinde başvuru ücreti ödemektedir.
Bunun yanı sıra peşin olarak yapılan ödemelerde yüzde 20 oranında indirim de mevcuttur. Lakin ücret tebligat ardından 2 ay içerisinde ödenmelidir. Şayet satış bedeline itiraz edilir yahut dava açılırsa hak sahibinin hakkı kesilebilmektedir. Bunun dışında taksitlendirmeler de yine mevcuttur.
2B Arazisi Nasıl Alınır?
2B arazisi satın almak için yasanın gerektiği kurallar çerçevesinde fiyat ve kanun kapsamında alabilmektedir. Satış fiyatı idare tarafından belirlenmekte olup hak sahipleri kendileri müracaat ederek araziyi alabilmektedir. Hak sahiplerine ait olan bireyler kadastro evraklarını kesinleştirmeleri ardından . Verilen 8 ay süre kapsamında yetkili yerlere müracaat etmelidir.
Müracaat süresi tamamlandıktan sonra maksimum 6 ay içerisinde araziyi satın almak isteyenlere bildirilmektedir. Satış bedeli ise rayiç bedeli olan piyasa değerinin yüzde 70 miktarını ödemek durumundadır. Satış bedelleri belirtildiği gibi belediye ve şehir sınırlarında ise 2000 TL’dir. Değilse 1000 TL şeklindedir.
2B Arazisinin Satışı Yapılabilir Mi?
2B arazinin satışı yapılabilir mi? : Kanun kapsamında 2B arazilerinde alım-satım gerçekleştirebilmek için yasaya uygun anlaşma yapılmaktadır. Ayrıca noter huzurunda da onaylanmalıdır. Son yıllarda yasa kapsamında he ne kadar noter onay kanunu değiştirilmiş olsa da en güncel durumlar kontrol edilmektedir.
Gerçekleştirilen anlaşma ardından Tapu ve Kadastro, evrakları bağlı oldukları notere gitmeleri, lazım olan bilgileri alarak noter onaylı muvafakatname edinmeleri gerekmektedir. Muvafakatname yalnızca arsa sahibi, yani 2B arazi sahibi kişilerce alınabilmektedir. Ardından noter huzurunda eksiksiz belge ve imzalar ardından anlaşmalar gerçekleşmektedir.
Genel anlamda söylenen ve istenenler bağlı şehrin özel idaresine gidilmelidir. Buradan gerekli olan ruhsatlar alınmalıdır. Buradan 2B arazisine dair tüm belgelere sahip olunabilmektedir. Yetkili dairelere gidilerek karşılıklı resmi anlaşma yapmak yalnızca alım-satım gerçekleştiren kişiler için değil ek olarak yetkili ve yasalar için de sağlıklıdır.