Duran Varlıklar ve Özellikleri

Duran varlıklar ve özellikleri, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan daha kısa bir süre içerisinde nakde çevrilmeyecek olan değerlerdir.

Duran varlıklar, farklı türlere ayrılan ve 1 yıldan daha kısa bir süre içerisinde nakde çevrilmeyecek olan değerlerdir. Ayrıca bu değerlerin belirlenen sürede kullanılmayacağını da belirtmek gerekir. Duran varlık nedir sorusu kapsamına farklı değerler girmektedir. Arsalar, binalar, arazilerin yanı sıra sertifika ve lisanslar da duran varlık olarak düşünülmektedir. Peki ama duran varlıklar tam olarak nedir, özellikleri nelerdir?

Duran Varlıklar Nelerdir?

1 yıldan daha kısa sürede nakde çevrilmeyen ya da kullanılmayan değerler duran varlık olarak tanımlanmaktadır. Maddi ve maddi olmayan varlıklar olmak üzere iki farklı kategori üzerinden incelenmektedir. Normal şartlarda 1 yıl içinde elden çıkarılması öngörülmeyen bu varlıklar, çeşitli kategoriler altında değerlendirilmektedir. Binalar, arsalar, sertifikalar olmak üzere birçok değer; duran varlık kapsamında yer almaktadır.

Duran Varlık Çeşitleri

9 farklı başlık altında değerlendirilmesi mümkün olan duran varlıklar, temel olarak maddi ve maddi olmayan varlıklar şeklinde sınıflandırılır. Duran varlık nedir, çeşitleri nelerdir sorusu kapsamında genel olarak şu tür başlıkların ön plana çıktığını belirtmek mümkündür:

  • Finansal yatırımlar
  • Ticari alacaklar
  • Diğer alacaklar
  • Türev araçlar
  • Yatırım amaçlı gayrimenkuller
  • Kullanım hakkı varlıkları
  • Maddi duran varlıklar
  • Diğer duran varlıklar

Bu tür hususların her biri, duran varlıkların kapsamında değerlendirilir.

1. Finansal Yatırımlar

Finansal yatırımlar, duran varlıklar arasında yer alır. Bono ve çeşitli menkul kıymetler, kira sertifikaları, hisse senedi olmak üzere birçok yatırım türü; duran varlıkların örneklerindendir. Bazı şirketler, finansal yatırımlar ile varlıklarını değerlendirmek isteyebilir. Bu tür durumlarda yatırımlarını 1 yıldan önce nakde çevirmeyip yatırımlarının değerlenmesini bekleyebilir.

2. Ticari Alacaklar

Alıcılar, alacak senetleri, şüpheli ticari alacaklar karşılığı, alacak senetleri reeskontu, kazanılmamış finansal kiralama faiz gelirleri; ticari alacaklar kapsamında yer alır. İşletme ve müşteri arasındaki ilişki baz alınarak alacaklar ortaya çıkar.

3. Diğer Alacaklar

Diğer çeşitli alacaklar, ortaklardan alacaklar, personelden alacaklar, bağlı ortaklardan alacaklar, şüpheli diğer alacaklar karşılığı, diğer alacak senetleri reeskontu; diğer alacaklar arasında yer alır. Duran varlık nedir sorusunun cevaplarından biri olarak değerlendirilen diğer alacaklar, senetli ve senetsiz alacakları kapsar.

4. Türev Araçlar

Türev araçlar, gelecekte yapılacak işlemlerin fiyatını bugünden belirlemeyi olanaklı kılmaktadır. Bu durum, yatırımcıların ilerleyen zamanlarda karşılaşabilecekleri risklere karşı korunmasını sağlar. Dolayısıyla türev araçlar yatırımcılar açısından son derece önemlidir.

5. Yatırım Amaçlı Gayrimenkuller

Yatırım amaçlı alınan gayrimenkuller, duran varlıkların en iyi örnekleri arasında yer alır. Gayrimenkul satın alındıktan sonra 1 yıl ve daha uzun süre beklenmektedir. Bu durum, gayrimenkulün çok daha değerlenmesi anlamına gelebilmektir.

6. Kullanım Hakkı Varlıkları

Kiralanan bir varlığın elde tutulması veya kullanılması hakkını ifade eden kullanım hakkı varlıkları, duran varlıklar kapsamında değerlendirilmektedir. Peşin ödemesi yapılan çeşitli varlıklar, kullanım hakkı varlıkları içerisinde yer alır.

7. Maddi Duran Varlıklar

Maddi bir varlığın kullanımı boyunca satışının düşünülmemesi, ayrıca kullanım ömrünün 1 yıldan çok daha uzun sürüyor olması; varlığın maddi duran varlık şeklinde ifade edilmesini olanaklı hale getirir. Binalar, yapılmakta olan yatırımlar, demirbaşlar başta olmak üzere birçok varlığı örnek olarak vermek mümkündür.

8. Maddi Olmayan Duran Varlıklar

Herhangi bir fiziksel varlığa sahip olmayan çeşitli varlıklar da duran varlıklar şeklinde ifade edilebilmektedir. Bunlara örnek şerefiye, haklar, araştırma ve geliştirme giderleri, özel maliyetler verilebilmektedir.

9. Diğer Duran Varlıklar

Duran varlık nedir sorusunun cevaplarından bir diğeri diğer duran varlıklardır. Gelecek yıllar ihtiyacı stoklar, elden çıkarılacak stoklar ve maddi varlıklar, diğer KDV başta olmak üzere çeşitli unsurlar diğer duran varlıklar arasında yer alır.

Önceki Gönderi

Evimin Değeri Ne Kadar ?

Sonraki gönderi

Müşterek Arsa Nedir

Tartışmaya Katıl

Listeleri karşılaştır

Karşılaştırmak