Kiracı Hakları Nelerdir?

Kiracı Hakları Nelerdir? : Kiracının hakları, sözleşmenin taraflarından biri olan kiracının sahip olduğu hakları ifade eder.

Kiracının hakları Nelerdir ? :  sözleşmenin taraflarından biri olan kiracının sahip olduğu hakları ifade eder. Kiracı ve mülk sahibi arasında yapılan sözleşme, her iki tarafı da ilgilendiren unsurlara sahiptir. Bu unsurlar aynı zamanda iki tarafın süreç içerisinde korunmasını sağlar. Kiracı, sözleşmede yer alan unsurları taşıması halinde, ilgili malın türüne ve özelliklerine göre birtakım haklara sahip olur. Bu haklardan bazıları; sözleşme süresi kapsamında kiracının malın kullanımını engelleyen hususları ortadan kaldırma talebi bulunması, ayıbın giderilmesini isteme hakkı şeklinde sıralanabilir. Peki kiracıların sahip olduğu haklar nelerdir, kiracı tahliye nedenleri nelerdir?

Kiracı Tahliyesi Nedir?

Kiracı tahliyesi, kiralayan kişinin çeşitli nedenlerden ötürü ve mahkeme kararıyla çıkarılması durumudur. Ev sahibi, bazı durumlarda kiracının çıkarılması için dava açma hakkına sahiptir. Fakat süreç içerisinde kiracının hakları gasp edilmemeli ve daha önceden belirlenmiş olan kiracı tahliyesi nedenlerine uygunluk gözetilmelidir.

Kiracı Tahliye Sebepleri

Kiracının tahliye edilmesinin çeşitli gerekçeleri bulunur. Her bir gerekçe, ilgili davanın açılabilmesi noktasında son derece önemlidir. Bu gerekçelerden bazıları genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • Ev sahibinin konut ihtiyacı
  • 10 yıl sürenin dolmuş olması
  • Kiracı tarafından kiranın ödenmemesi
  • Tadilat nedeniyle kiracının tahliye edilmek istenmesi

Ev Sahibinin Konut İhtiyacı

Mülkünü kiraya veren kişinin eşi, çocukları ya da altsoyu veya üstsoyu için konut ihtiyacının oluşması; kiracının tahliye edilmesinin temel gerekçeleri arasında yer alır. Eğer kira sözleşmesi varsa, sözleşmenin bitiminden sonra ilgili dava açılabilmektedir. Bunun yanı sıra belirli bir süreyi içeren sözleşmelerde, fesih bildirim tarihinden maksimum 1 ay sonra dava açılmalıdır.

10 Yıl Sürenin Dolması

Kiracının hakları kapsamında, bir kiracının sözleşme uzatma tarihi maksimum 10 yılı kapsar. Sürenin dolmasıyla birlikte ev sahibi tahliye davası açabilir ve kiracının tahliye edilmesi talebinde bulunabilmektedir.

Kiranın Ödenmemesi Durumunda

Kiracı, kira bedelini düzenli olarak belirlenen dönemlerde ödemek durumundadır. Aksi halde kiracı tahliyesini mümkün kılan bir durum ortaya çıkabilmektedir. Kira bedelinin zamanında ödenmemesi ya da hiç ödenmemesi durumunda ev sahibi, iki farklı ihtar gönderir. Bu ihtarların ardından tahliye davası için işlemleri başlatma hakkına sahiptir.

Tadilat Nedeniyle Tahliye Talebi

Tadilat, kiracının tahliye edilmesinin temel gerekçeleri arasında yer alır. Fakat basit tadilatlar, bu kapsama girmez. Bu nedenle çok daha esaslı tadilatların yapılıyor olması gerekir. Tadilat sırasında evin kiracı tarafından kullanılamayacak olması, tahliye davasının açılması için yeterli olacaktır. Dolayısıyla tadilatın büyüklüğü ve kapsamı, davanın açılıp açılmaması noktasında önemli bir etkendir.

Tartışmaya Katıl

Listeleri karşılaştır

Karşılaştırmak