
– Türkiye’de kısa dönem ikamet izni nasıl alınır?
-Türkiye’de farklı kısa dönem izin türleri nelerdir?
-İlk defa oturma izni almak için gerekli belgeler nelerdir ve nasıl uzatılır?
Bunlar yazıda açıklamak istediğimiz sorular.
Normal şartlar altında Türkiye’de kalış süreniz vizenizin türüne ve süresine bağlıdır. Tabii ki, herhangi bir iş ve eğitim faaliyeti yapma hakkı olmaksızın.
Türkiye’de daha uzun süre kalmayı düşünüyorsanız, gerekli şartları taşıdığınız takdirde kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu sürenin sonunda (belirli koşullar altında) kalış sürenizin uzatılması için başvurmanız ve bu ülkede bulunmaya devam etmek için gerekli koşullara sahip olduğunuzu gösteren belgeleri ibraz ederek bu ülkede bulunmaya devam etmeniz mümkün olabilir.
“Kimlik” nedir?
Türkçede “kimlik” kelimesi “identity” ile eş anlamlıdır. Türk ikamet kartı denir. Yabancılar için Türkiye’de ikamet ve ikamet için başvuru belgelerini kabul ettikten sonra, Göçmenlik Bürosu onlara “Kimlik” adlı bir kart verir. Ve bu karta sahip olmak Türkiye’de ikamet ettiğiniz anlamına gelir. (Bunun Türk vatandaşlığı anlamına gelmediğini ve Türk pasaportu alma ayrıcalığı olmadığını unutmayın).
Bu kart ile sadece Türkiye’de oturma izniniz olacağını ve Türkiye’de çalışmanıza izin verilmeyeceğini bilmelisiniz. Bu ülkede çalışmak istiyorsanız çalışma izni almalısınız. Ancak bu ülkede çalışma izni alabilmek için bu ikamet kartı veya “Kimlik” gerekmektedir. Bir kişinin Türkiye’de ikamet etmesinin üzerinden 6 ay geçmişse ve bu ikamet mülkün satın alınması veya kiralanması nedeniyle olmuşsa, gerekli izinleri alarak bu ülkede çalışabilirsiniz.
Türkiye’de farklı kısa dönem ikamet izni türleri nelerdir?
- Türkiye’de ev kiralayarak turist olarak kalma.
- Bir mülk satın alarak Türkiye’de kısa süreli ikamet.
- Şirket kaydı yoluyla Türkiye’de ikamet.
- Çalışma izni alarak Türkiye’de ikamet etmek.
- Türkiye’de eğitim amaçlı öğrenci olarak kalma.
- Evlilik ve doğum yoluyla ikamet.
Türkiye’de kısa dönem oturma izni nasıl alınır?
ÖNEMLİ NOT: İçişleri Bakanlığı, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki yabancı yoğunluğunu göz önünde bulundurarak, farklı mahallelerde yaşayan yabancıların nüfus dağılımını korumak amacıyla yasak bölgeler listesi yayınladı. 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren yabancılar bu mahallelerde ev kiralayarak yada bir gayrimenkul satın alarak, kısa süreli ikamet elde edemeyecek. Bu nedenle, bir daire kiralayarak yada satın alarak kısa süreli ikamet almayı düşünüyorsanız, mutlaka istediğiniz şehrin semtini kontrol edin ve ardından harekete geçin.
Bilgi için Türkiye’de Kısa Dönem İkamet İzni Alınabilecek Yasak Mahalleler listesini indirebilirsiniz.
Yukarıda belirtildiği gibi, Türkiye’de çeşitli kısa dönemli izin türleri bulunmaktadır. Şimdi size her biri için nasıl başvurmanız gerektiğini anlatacağız.
1. Ev kiralayarak Türkiye’de turistik ikamet.
Bundan önce Türkiye’de oturma izni almanın en kolay yolu ev kiralamakti, şimdi 15 Şubat 2022’den bu yana tüm yabancı uyruklulara getirilen yeni yasalara ve kısıtlamalara göre bu yöntem artık herkes için kolay olmayacak.
Bu yeni kurallara göre ev kiralayarak sadece 6 ay kısa süreli kalış alabiliyorsunuz ve bu sürenin bitiminden sonra duruma göre sadece 6 ay daha kalış sürenizi uzatabiliyorsunuz.
Bir diğer çok önemli koşul ise, ikamet için başvuran her kişi için Türkiye’deki banka hesabınıza yaklaşık 40.000 lira para yatırmanız ve bu tutarı kaldığınız sürenin sonuna kadar çekememenizdir. Elbette bu paradan ay boyunca bir miktar harcama yapabileceğinizi ancak ay sonunda çektiğiniz tutarı tekrar hesaba yatırmanız gerektiğini unutmayın. Tutar sabit değildir ve her uyruk için farklıdır ve görüşme gününde Göçmenlik Bürosundan bir uzman tarafından başvuru sahibine bildirilecektir.
Çok önemli olan nokta, ikamet başvurusunun bir şekilde reddedilme ihtimalinin çok yüksek olması ve belgelerin eksiksiz olmasına rağmen yine de Türkiye Göçmenlik Bürosu tarafından kabul edilmeyebileceği ve başvuru sahibinin on gün içinde Türkiye’yi terk etmek zorunda kalabileceğidir. Ayrıca, altı ay geçmeden ikamet için yeniden başvurmak mümkün OLMAYACAKTIR.
2. Bir mülk satın alarak Türkiye’de kısa süreli ikamet.
Türkiye’nin büyük şehirlerinde (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Adana ve Gaziantep) 75.000 ABD Doları, küçük şehirlerde ise en az 50.000 ABD Doları karşılığında bu ülkede konut sahibi olarak kısa süreli ikamete başvurabilirsiniz. Ancak bu ikamet kalıcı değildir, süresi dolduktan sonra uzatılması gereken bir yıllık veya iki yıllık ikametgahtır.
Daimi ikametgah ve Türk vatandaşlığı almak istiyorsanız, lütfen önce web sitemizdeki Türk Vatandaşlığı yazısını okuyunuz. Gerekli tüm koşullar bu gönderide açıklanmıştır.
Türkiye’de neden bir mülk satın alınmalı? Türkiye’de mülk satın almanın adımları nelerdir? Bunlar, Türkiye’de Emlak Satın Alma Rehberinde tam olarak tartıştığımız sorulardır.
3. Şirket kaydı yoluyla Türkiye’de ikamet.
Oturma izni almanın veya yenilemenin üçüncü yolu, Türkiye’de bir şirket kaydettirmektir.
Daha önce de açıklandığı gibi, 2022’nin başından itibaren, yabancılar için turistik ikametgahın (ev kiralayarak) uzatılması çok zor ve bazen imkansız. Dolayısıyla kısa dönem ikamet izninin uzatılması için bu yol iyi bir çözüm olabilir. Tabii ki, turistik konaklamanızın bitiminden en az üç ay önce şirketinizi kaydettirmeniz daha iyi olacktır.
Bu yöntem düşünüldüğü kadar pahalı değildir. Türkiye’de 1000$’dan daha düşük bir fiyata şirket kaydı yaptırabilirsiniz. Türkiye’de gerçekten bir iş yapmak istiyorsanız, Türk yasalarına göre herhangi bir işe başlamak için bir şirket kaydettirmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Türkiye’de kafe-restoran, kuaför, terzi vb. açmak, hatta mal ve hizmet satmak şirket tescili gerektirir.
Türkiye’deki şirket türleri ve hangi şirketin hangi faaliyete uygun olduğu ile ilgili tüm detaylar, tüm adımlar ve gerekli belgeler Türkiye’de Şirket Nasıl Kaydedilir yazımızda açıklanmıştır.
4. Çalışma izni alarak Türkiye’de ikamet etmek.
Bu yöntem, Türkiye’de kalmanın en iyi yollarından biridir, çünkü Türkiye’de 5 yıl sürekli çalıştıktan sonra Türk Vatandaşlığı ve Türk pasaportu alabilirsiniz. Bunun için Türkiye’de yasal olarak çalışmanız ve Türkçe’de “Çalışma İzni” olarak adlandırılan çalışma izni almanız gerekmektedir.
Türkiye’de iş bulmak için yeterli derecede Türkçe biliyor olmanız ve Türkiye’de gerekli olan bir işte profesyonel bir beceriye sahip olmanız gerekir.
Bu arada Türkiye’de çalışma izni almak o kadar kolay değil. Süreci ve gerekli koşulları öğrenmek istiyorsanız, lütfen Türkiye’de Çalışma İzni Nasıl Alınır yazımızı okuyunuz.
Çalışma iznini aldıktan sonra, size ücretsiz sağlık sigortası vb. gibi birçok avantajı olan Türkiye’de bir çalışma ikametgahı verilecektir.
5. Türkiye’de öğrenci ikameti (eğitim kurslarına katılarak).
Türkiye’de öğrenci oturum izni almak iki şekilde mümkün olacaktır. Birincisi bir Türk üniversitesine kayıt olmak ve fiilen bir alanda okumaktır. Daha çok ikamet uzatma için kullanılan ikinci yöntem ise üniversite ve kurumların Türkçe dil kurslarına kayıt yaptırmaktır. Bir yıllık öğrenci oturum izni yaklaşık 4 bin liraya mal olmaktadır. Bu kurslara kayıt olarak bir yıllık öğrenci oturma izni alabilir ve kalış sürenizi uzatma sorununu da çözebilirsiniz.
Öğrenci ikamet iznine kimler başvurabilir?
Aile ikamet izni olmayan ortaokul (Türkiye’de ilk 4 yıl ilkokul, ikinci 4 yıl ortaokul olarak kabul edilir) ve lise okumak zorunda olan yabancılar. (18 yaşından küçükler için geçerli değildir, ancak 18 yaşını doldurmuş ortaokul ve lise kategorisinde bulunanların öğrenci ikamet tezkeresi alması gerekmektedir).
Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda öğrenim görmekte olan tıp, diş hekimliği alanında lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip öğrenciler oturma izni alabilirler.
Türkiye’ye gelip resmi kurum ve kuruluşlar aracılığıyla eğitim alan yabancıların eğitim süresince kalmalarına izin verilir.
Türkiye’de ilkokul ve ortaokul öğrenimi gören, tüm masrafları başka bir kişi veya kurum tarafından karşılanan ve velilerinin kanuni muvafakati altında olan yabancılar bir yıl süreyle ikamet tezkeresi alabilmektedir.
Önemli noktalar:
Öğrenci ikametine sahip olanlara eş ve çocukları için de ikamet izni verilir.
Öğrenim süresi bir yıldan az ise ikamet izni eğitim süresinden uzun olamaz.
Öğrenciler, ilk kayıt tarihlerinin ilk üç ayı içinde Sosyal Güvenlik Sigortası’na (SGK) başvurmalı, ancak bu üç ayda başvuruda bulunmazlarsa Türkiye’de özel sağlık sigortası yaptırmalıdırlar.
Türkiye’de lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri çalışma izni ile çalışabilirler. Ancak lisans kategorisinde yer alan öğrenciler ikinci yıldan itibaren çalışma izni alabilirler.
“Tömer” dersleri (Türkçe öğretimi için özel kurs) sadece üniversitenin gözetiminde yapılıyorsa öğrenci ikamet izni alabilirsiniz. “Tömer” sınıfları ön kayıt için yaklaşık 200 dolara mal olacaktır. “Tömer” etkinlikleri genellikle 6 aylık Tömer kurslarına dayanmaktadır.
Öğrenci ikametinin reddedilme, iptal ve yenilenmeme nedenleri.
Öğrenci ikamet izninin verilme nedenlerinin öğrenilememesi.
Bir kişinin eğitimine devam edememesi.
Bir kişi öğrenim ikametini başka amaçlar için kullanması.
Öğrenci Türkiye’den sınır dışı edilmişse ve Türkiye’ye giriş yasağı mektubu almışsa.
6. Evlilik ve doğum yoluyla ikamet
Bir Türk vatandaşıyla evlendiğinizde Türkiye’de oturma izni almak için önce kısa dönem ikamet izni, 3 yıl sonra birlikte yaşamaya devam ederseniz Türk Vatandaşlığı alabilirsiniz. Ancak vatandaşlık alabilmeniz için Türk Güvenlik Kurumu tarafından evleneceğiniz kişinin sabıka kaydının olmaması gibi bazı şartlar aranmaktadır.
Bir çocuğa Türkiye vatandaşlığı verilmesi kan hukukuna tabidir. Bu, çocuğunuzun Türkiye’de doğmasının özel bir ayrıcalığı olmadığı ve vatandaşlık alabilmek için çocuğa vatandaşlık verilebilmesi için en az bir ebeveynin Türk vatandaşı olması gerektiği anlamına gelir.
İlk kısa dönem ikamet izni almak için gerekli adımlar ve belgeler
1- 4×6 fotoğraf biyometrik fotoğraf (4 adet):
Bulunduğunuz şehirdeki herhangi bir fotoğrafçıya başvurabilir ve oturma izni almak için biyometrik fotoğrafa ihtiyacınız olduğunu söyleyebilirsiniz; özellikleri ve fotoğraf sayısını biliyorlar. Sadece dikkatli olun. Fotoğraf dosyasını fotoğrafçıdan e-posta ile almayı unutmayın.
2- Mülakat randevu formunu doldurup çıktısını almak:
Randevu formunu (mülakat randevusu) doldurmak için Göçmenlik Bürosu’nun e-ikamet.goc.gov.tr adresindeki internet sitesini ziyaret etmeli ve ilgili bilgileri kendiniz ve her bir aile bireyi için ayrı ayrı dikkatlice doldurmalısınız. Randevu formunu doldurduktan sonra Göçmenlik Bürosundaki görüşmenin saati sizin için belirlenecektir.
3- Ev kiralayarak başvuruyorsanız, kira sözleşmesinin noterden (Noter) tescili:
Türkiye’de “notaires”lere “Noter” denir. Kira sözleşmenizi bu ofislerden birinde kayıt ettirmelisiniz. Bunu yapmak için pasaportunuzun (Türkçe’ye çevrilmiş) ve ev kira sözleşmenizin olması gerekir. Her aile üyesinin ayrı bir kira sözleşmesine ihtiyacı olduğunu unutmayın. Bu nedenle “Noter” de kira kaydı yaparken aile fertlerinin sayısına göre sözleşme sayısını ayarlamanız gerekir. Noterde kayıt ücreti her nüsha için yaklaşık 100 liradır. Unutulmamalıdır ki 2022 yılından itibaren ev sahibinin de kimlik belgeleri ile noterlerde bulunması zorunludur.
4- Belediyeden kiralanan veya satın alınan ev için “Numarataj” (resmi adres beyanı) alınması:
Kiraladığınız veya satın aldığınız evin resmi adres beyanını almak için
- a) Tapu fotokopisi
- b) Göçmenlik bürosu tarafından belirlenen görüşme süresinin alındığına dair mesaj ile birlikte ikamet ettiğiniz yerin belediyesine gitmeniz gerekmektedir
- c) Kimlik belgeleriniz.
Her aile üyesi için ayrı bir “Numarataj” sayfası gerektiğini unutmayın.
5- Sağlık sigortasının sağlanması (çalışma izni olanlar için gerekli değildir):
Türkiye’de ikamet için başvuran kişilerin sağlık sigortası veya kendileri ve aile bireyleri için “Sigorta” almaları gerekmektedir.
Türkiye Göçmenlik Bürosu tarafından kabul edilen yabancılar için sağlık sigortası şirketlerinin her biri, sözleşme kapsamında farklı teminat koşulları sunmaktadır ve sağlık sigortasının maliyeti, başvuranların yaşına ve sigorta türüne ve teminat koşullarına bağlıdır. Örneğin 30 yaşını doldurmuş bir kişinin sigorta bedeli bir yıllık 900 lira civarında olacaktır. Sigorta yaptırmak için başvuru sahibinin varlığı gerekli değildir ve sadece Türkiye’de bir adres ve pasaport bilgileri yeterlidir. Sigorta yaptırıldıktan sonra, ilgili şirketin antetli kağıdına basılan ve tüm formlarına kaşeli olan sigorta formunun çıktısının görüşme günü Göçmenlik Bürosuna teslim edilmesi gerekmektedir.
6- Vergi Numaranızı Alın
Türkiye’deki “Vergi Numarası” mülk satın almak, araba alıp satmak, Türkiye’de oturma izni almak, çalışma izni almak, banka hesabı açmak, iş yapmak gibi çeşitli amaçlar için kullanabileceğiniz 10 haneli bir koddur. Mali ve idari işler, şirket tescili vb. ödemeleriniz bundan böyle bu numara ile yapılacaktır.
Kendiniz ve aile üyeleriniz için Vergi Numarası almak için aşağıdaki yollardan biriyle ilerleyebilirsiniz:
- İl vergi dairenizi şahsen ziyaret edin ve ilgili formu kişisel bilgileriniz ve ikamet adresinizle doldurun.
- http://ivd.gib.gov.tr web sitesini ziyaret edin ve bilgilerinizi tamamlayın.
7- Konut vergisinin ödenmesi ve “Kimlik” kartının çıkartılma bedeli
Türkiye’de oturma izni almak için vergi olarak bir ücret ödemeniz gerekir. Bu miktar 18 yaş altı için 40 dolar, 18 yaş üstü için 80 dolar olup, günlük doların kuru üzerinden hesaplanmakta ve randevu formunda “Kimlik” kartı çıkarma ücreti ile birlikte listelenmektedir. Bu ücretleri vergi dairesinde ödeyebilirsiniz.
8- Türkiye Göç İdaresindeki görevlilerle görüşmeler
Sizin için belirlenen tarih ve saatte, bulunduğunuz yerin Göç İdaresine gitmeniz ve tüm belgelerinizi önceden hazırlamanız gereken pembe özel bir dosyaya koymanız ve ilgili memura iletmeniz ve görüşmeniz gerekiyor.
4 adet fotoğraf ve noter tasdikli kira sözleşmesi dışında dosyanızda bulunması gereken belgeler (Mülk satın alanlar için tapu – bu şekilde başvuranlar için çalışma izinleri – Tomer kursu kayıt belgesi – Evlilik Evrakları), Adres kaydı, vergi ve kart depozito makbuzu düzenleme masrafları, sağlık sigortası, pasaportun aslını ve ilk sayfasının bir kopyasını ve Türkiye’ye son giriş tarihinin damgalanmış sayfasını (her başvuru sahibi için) içermelidir. Ayrıca aile fertleriniz için ikametgah temin etmek niyetindesiniz, evlilik cüzdanının aslı ve fotokopisi, çocuk kimlik belgesinin aslı ve resmi tercümesinin bir nüshası. (Gerekli tercümelerin ya ülkenizde yapılmış olması ya da Dışişleri Bakanlığı, Yargı ve Apostil Mührü ile mühürlenmiş veya ülkenizin Türkiye’deki Konsolosluğunda yapılmış olması gerektiğini unutmayınız).
Belgeleriniz ve koşullarınız onaylanırsa, yaklaşık 10 gün sonra kartınız düzenlenir ve posta ile adresinize gönderilir.
İkinci yıl turist uzatması, sahte kira sözleşmesi, geçersiz sağlık sigortası vb. nedenlerle ikamet başvurunuz reddedilirse, aynı ikamet yöntemine 6 aya kadar yeniden başvuramazsınız ve bir sınır dışı mektubu alırsınız. Bu süre içinde size Türkiye’den ayrılmanız için 10 günlük bir süre verilir. Türkiye’de ilk vizenizin geçerlilik süresinden daha uzun süre kalırsanız, para cezasına çarptırılırsınız.