Bu yazımızda Türk Vatandaşlığı ile ilgili her şeyi, genel şartları, yöntemleri ve Türk Pasaportu ve Vatandaşlığı almak için başvuruda  gereken belgeleri açıklayacağız. Hadi o zaman başlayalım…

Türk vatandaşlığı, bir kişiye kanunla belirlenen şartlar dahilinde verilebilir ve bu şartların yetersizliği halinde iptal edilebilir. Bakanlar Kurulu’nun 12-06-2022 tarihli yeni yönetmeliğine göre, doğrudan Türk vatandaşlığını alabilecek yabancı uyrukluların şartları değişti.

Türkiye’de kısa süreli ikamet alırsanız, sadece bir yabancı olarak yaşarsınız ve o ülkenin diğer vatandaşlarına kıyasla sınırlı hak ve menfaatlere sahip olursunuz ve ikametiniz geçicidir ve o ülkenin yasaları değişirse ikametiniz bundan etkilenebilir. Örneğin, Türkiye 2020’de mülk kiralayarak turist kalış sürelerinin uzatılamaması hakkında bir yasa çıkardı. Ancak, Türk vatandaşlığını alırsanız, artık Türk vatandaşı olursunuz  ve o ülkedeki diğer insanlar gibi tüm hak ve avantajlardan yararlanırsınız, örneğin ücretsiz eğitim hakkı, ücretsiz sağlık sigortası, farklı bankalarda hesap açma, çalışma izni, daimi ikamet vb… gibi tüm hak ve avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Türk Vatandaşlığı ve Pasaportu Alınması İçin Gerekli Genel Şartlar, Yöntemler ve Belgeler 2022

Türkiye vatandaşlığı kan hukukuna tabidir. Bu, çocuğunuzun Türkiye’de doğmasının özel bir ayrıcalığı olmadığı, çocuğa vatandaşlık verilebilmesi için en az bir ebeveynin Türk vatandaşı olması gerektiği anlamına gelir. Türk pasaportu dünyanın en iyi 30 pasaportundan biridir. Türkiye vatandaşları 72 ülkeye vizesiz seyahat edebilir ve 42 ülkede Türk pasaportu sahipleri havaalanına vardıklarında vize alabilirler.

Türk vatandaşlığı almak için genel şartlar

  1. Yasaya göre yetişkin olmak (asıl başvuru sahibi).
  2. Halk sağlığını tehdit eden tehlikeli bir hastalığı bulunmamak.
  3. Ulusal güvenlik ve kamu düzenine tehdit oluşturmamak.
  4. Yeterli mali koşullara sahip olmak.

Türk pasaportu alma yöntemleri

  1. Göç İdaresi Başkanlığı, Ekim 2024 itibariyle taşınmaz ikamet izni için asgari bedeli 200.000 $ olarak belirlemiştir. Yeni düzenlemede, Büyükşehir ve diğer iller arasında ayrım yapılmadan bu limit tüm iller için geçerlidir.
  2. Kısa dönem oturma izni almak ve kesintisiz 5 yıl Türkiye’de kalmak.
  3. 400.000 $ değerinde (veya daha pahalı) bir mülk satın almak.
  4. Bir Türk bankasına en az 500.000 ABD Doları veya eşdeğeri bir döviz türü veya Türk Lirası yatırmak.
  5. Türkiye’de 5 yıl ara vermeden çalışma izni almak ve çalışmak.
  6. Şirket kurmak ve 50 Türk vatandaşını istihdam etmek.
  7. Bir Türk vatandaşı ile evlenmek ve en az 3 yıl birlikte yaşamaktadır.

 

1. Bir ev satın alın (büyük şehirlerde en az 75.000 $ ve küçük şehirlerde en az 50.000 $ karşılığında), kısa dönem oturma izni alın ve kesintisiz 5 yıl Türkiye’de kalın.

Türkiye’de herhangi bir tutarda (400.000 $’dan az bile olsa) ev satın alarak, ilk kısa dönem ikametgahınızı alarak ve kısa dönem ikametgahınızı her yıl 5 yıl üst üste tapu belgeniz ile uzatarak Türk pasaportu alabilirsiniz ( ikamet türü “Taşınmaz”) – Toplam 5 yıl içerisinde 360 günden fazla Türkiye dışında bulunmamak şartıyla – 5 yıl sonra Türk vatandaşlığına başvurabilirsiniz.

2. 400.000 $ değerinde veya daha pahalı bir mülk satın alın.

Türk pasaportu almanın en yaygın ve hızlı yollarından biri, en az 400.000 dolarlık bir mülk satın almaktır (önceden 250.000 dolardı, Haziran 2022’de değişti). Alıcı, mülkü satın aldıktan sonra 3 ila 4 ay içinde pasaportunu alabilir ve bu hak eşi ve 18 yaş altı çocuklarına da geçmektedir. Ayrıca, mülkü Dolar veya Euro cinsinden kiralayarak aylık gelir elde edebilirsiniz. Ancak, sadece herhangi bir mülk satın alarak Türk vatandaşlığı alamazsınız; örneğin, hisseli mülk tapusu ile yalnızca kısa süreli ikametgah elde edersiniz. Ayrıca, boş arazi satın alırsanız, 2 yıl içinde proje geliştirip tamamlamayı taahhüt etmeniz gerekir.

Bir mülk satın alarak Türk vatandaşlığı elde etmek istiyorsanız, aşağıdaki koşulları sağlamanız gerekir:
  1. Mülkün veya toplam satın alınan mülklerin değeri en az 400.000 ABD Doları olmalı ve mülkün gerçek değeri devlet uzmanları tarafından onaylanmalı ve tapuya kaydedilmektedir.
  2. Satın alınan mülkün toplam tutarı, bankacılık sistemi aracılığıyla satıcının hesabına aktarılmalıdır.
  3. Evin önceki son üç sahibi yabancı olmamalıdır.
  4. Satın alınan mülkü 3 yıl boyunca satma hakkınız yoktur.
  5. Konut satın alma zorunluluğu yoktur. Ticari, tarımsal ve diğer mülkleri de satın alabilirsiniz.

3. Bir Türk bankasına en az 500.000 ABD Doları veya karşılığı döviz veya Türk Lirası yatırın.

Türkiye’nin yeni yasasına göre, bu ülkenin bankalarına 3 yıl boyunca 500.000 ABD doları veya eşdeğeri yatırım yaparsanız, size Türk pasaportu verilecektir. Bu tutar Dolar, Lira, Euro ve diğer majör para birimlerinde olabilir, ancak yukarıdaki tutarı sadece lira olarak yatırırsanız, bu 3 yıl boyunca banka faiziniz de Türk lirası olarak işleyecektir.

4. Türkiye’de 5 yıl kesintisiz çalışma izni alın ve çalışın.

Türkiye’de çalışma izni alarak ve 5 yıl sürekli istihdam alarak Türk pasaportu ve Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu, Türk vatandaşlığını almanın en zor yollarından biridir, çünkü işveren işinizi yasal olarak işleme koymak ve her ay sigortanızı ödemek zorundadır. Ve genellikle böyle bir işveren bulmak kolay değildir. Tabii ki şirketinizi Türkiye’de tescil ettirebilir ve kurallara uyarak (en az 5 Türk çalışanı işe alıp sigorta primlerini ödeyerek) çalışma izni (“Çalışma İzni”) alabilirsiniz ve 5 yıl sonra Türkiye vatandaşı olabilirsiniz.

5. Şirket kurmak ve 50 Türk vatandaşı çalıştırmak.

Özel bir işiniz varsa veya yeni bir iş kurmak istiyorsanız bu şekilde Türk vatandaşlığı alabilirsiniz. Tabii çok önemli bir şartla; 50 Türk işçi çalıştırmanız ve sigorta primlerini ödemeniz gerekiyor.

6. Bir Türk vatandaşı ile evlenmek ve en az 3 yıl birlikte yaşamak.

Bir Türk vatandaşıyla evlenmek size Türk pasaportu da getirebilmektedir. Tabii ki evliliğin üzerinden en az 3 yıl geçmiş olmalı ve en önemlisi bu evliliğin gerçek olması gerekiyor. Aksi takdirde, her iki taraf için de hapis cezasına bile yol açabilmektedir. Evlenme ve kayıt olduktan sonra Türkiye Nüfus ve Vatandaşlık Dairesi bu konuda bir araştırma yapar. Bir diğer koşul ise Türk vatandaşının Türk güvenlik teşkilatında sicilinin temiz olmasıdır.

Türk vatandaşlığı almak için gerekli belgeler (yatırımcı, eş ve 18 yaşından küçük çocuklar)

  1. Tüm aile fertlerinin pasaportlarının Türkiye Noterliği veya Konsolosluktan onaylanmış aslı ve tercümesi gerekmektedir.
  2. Üyelerin kimlik kartlarının Dışişleri Bakanlığı ve ardından Türk Konsolosluğu onayı ile tercümesi.
  3. Yatırımcı ve eşinin Dışişleri Bakanlığı ve ardından Türk Konsolosluğu onayı ile evlilik cüzdanlarının aslı.
  4. Aile kayıt evrakları ve bunların tüm aile fertleri ve akrabalarını gösteren TC Dışişleri Bakanlığı ve Konsolosluk onayı ile tercümesi.
  5. Kişilere ait kısa dönem ikamet izni kartının aslı ve fotokopisi (“Kimlik” kartı varsa).
  6. Her kişi için dört adet biyometrik fotoğraf.
  7. Yatırımcının gelir durumunu gösteren belgeler.
  8. Türk vatandaşlığı alma sürecini tamamlamak için bir avukatla yapılan sözleşme.
  9. Gerekli tüm masrafların ödenme makbuzu.
  10. Yeni ad ve soyad (kişiler dilerlerse kendilerine yeni bir ad ve soyad seçebilirler).
BU YAZIDA CEVABINIZI BULAMADIYSANIZ, DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN BİZİMLE İLETİŞİME GEÇMEK İÇİN LÜTFEN BURAYI TIKLAYINIZ.

Diğer Yazılar

Listeleri karşılaştır

Karşılaştırmak
Bizi Arayın